monde-diplomatique.gr

Accueil du site

monde-diplomatique.gr

Εντιτοριαλ

 • Μαθήματα από ένα εμπάργκο

  10 janvier 2015, par Halimi Serge , [Καϊμάκη Βάλια (μτφ)]
  Η εκλογική του ήττα τον περασμένο Νοέμβριο μοιάζει να έχει αφαιρέσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ τη ζωτικότητά του. Το 2008 εκλέχθηκε θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο και για δύο χρόνια διέθετε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
  Δεν αξιοποίησε όμως τα ατού του, παρά μόνο προς όφελος μιας σεμνής μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και μιας λιτανείας διακηρύξεων για τη συναίνεση προς τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές που ήταν αποφασισμένοι να τον καταστρέψουν.
  Αντίθετα από τότε που το κόμμα του συνετρίβη στις τελευταίες εκλογές και που η καριέρα του τελειώνει, ο Μπαράκ Ομπάμα (...)

Προσφατα αρθρα

 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  Οι σχολές των κομματικών μελών στη Γαλλία

  Ερευνα

  28 février 2015, par Popelard Allan , [Χρυσοβέργης Γιάννης (μτφ)]
  Επιμόρφωση ; Πλύση εγκεφάλου ! Η δυσπιστία που προκαλούν οι πολιτικές οργανώσεις έχει επιπτώσεις και στην επιδίωξή τους να επιμορφώσουν τα μέλη τους. Πώς εκλαμβάνουν πλέον τα κόμματα την επιμορφωτική τους λειτουργία από την Εργατική Πάλη μέχρι το Εθνικό Μέτωπο ;
  Στις 11 Απριλίου του 2014, ένα συμπαγές πλήθος συνωστιζόταν μπροστά στο μέγαρο της Μουτουαλιτέ. Στην πρόσοψη κυμάτιζε μια κίτρινη σημαία με κόκκινα γράμματα –« Κύκλος Λέων Τρότσκι ». Τα μέλη της Εργατικής Πάλης (LO) πουλάνε τη Lutte de classe, ενώ κάποιοι άλλοι κόβουν εισιτήρια για την εκδήλωση. Όταν αντηχούν οι (...)

 • Από την ψηφιακή ουτοπία στο κοινωνικό σοκ

  23 février 2015, par Morozov Evgeny , [Κούτσης Θανάσης (μτφ)]
  Η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, αν και προωθείται ως καινοτομική, βολική και απελευθερωτική, ενισχύει την άπληστη εμπορευματοποίηση των πάντων. Και το ύστατο εμπόρευμα είναι τα προσωπικά δεδομένα μας.
  Η « έξυπνη » οδοντόβουρτσα με σύνδεση Bluetooth, που λανσαρίστηκε φέτος από την Oral-B (θυγατρική του ομίλου Procter & Gamble), αποτελεί τη βασική συσκευή εκείνου που η εταιρεία αποκαλεί « δικτυωμένο μπάνιο ». Συνδέεται με το έξυπνο τηλέφωνό μας, με την εφαρμογή της να παρακολουθεί τις φάσεις του βουρτσίσματος (χρησιμοποίησες οδοντικό νήμα ; καθάρισες τη γλώσσα ; ξέπλυνες το (...)

 • Η ανάδυση του διαδικτυακού ντοκιμαντέρ

  20 février 2015, par Commeillas David , [Κούτσης Θανάσης (μτφ)]
  Οι εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας εξελίσσονται τόσο ραγδαία, ώστε τα σύγχρονα λεξικά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την ορολογία τους. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ ανέβαινε στο Δίκτυο καλυπτόταν κάτω από την ομπρέλα « διαδικτυακό ντοκιμαντέρ », με διόλου ελκυστικές συνδηλώσεις : περιορισμένος προϋπολογισμός στην παραγωγή, ερασιτεχνισμός στη σκηνοθεσία, χαμηλής ποιότητας εικόνα. Οι καιροί όμως άλλαξαν –και τα διαδικτυακά ντοκυμανταίρ επίσης.
  Το είδος, όπως το ορίζουμε σήμερα, γεννήθηκε το 2005 με την « Πόλη των νεκρών γυναικών », μια έρευνα (...)

 • Η « υπέροχη » απομόνωση της Τουρκίας

  14 février 2015, par Kristianasen Wendy, [Χρυσοβέργης Γιάννης (μτφ)]
  « Κανένα πρόβλημα με γείτονες », ήταν ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Όμως, η « αραβική άνοιξη » έχει ανακατέψει την τράπουλα στην περιοχή και οι σχέσεις της Τουρκίας έχουν ψυχρανθεί με τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Αίγυπτο. Κι ενώ το καθεστώς διολισθαίνει προς αυταρχικές ατραπούς, τίθεται το ερώτημα εάν η « αξιοπρεπής μοναξιά » συνιστά επιλογή.
  « Για την Τουρκία είναι ζήτημα ηθικής τάξης. Η περιφερειακή μας πολιτική διέπεται από τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες, τις οποίες θα έρεπε να αποδέχεται όλος ο (...)

 • Το ξύπνημα της κοινότητας των Ρομά

  Αποστολή

  14 février 2015, par Chambrial Marie, Manac’s Erwan , [Χρυσοβέργης Γιάννης (μτφ)]
  Αόρατη για μακρό χρονικό διάστημα, η πιο σημαντική κοινότητα των Ρομά της Ευρώπης γνώρισε μια πολιτισμική αναγέννηση, χάρη σε ένα άνοιγμα της τουρκικής ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης. Όμως, η οικονομική και κοινωνική της χειραφέτηση αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη.
  Ο Μπαχατίν Τουρναλί διασχίζει με αργό βήμα τους κακοσυντηρημένους δρόμους της γειτονιάς του, φορώντας ένα άψογο μαύρο κοστούμι και γραβάτα. Το νεαρό αυτό στέλεχος επιχειρήσεων που δεν έχει κλείσει ακόμα τα τριάντα, με δύο πτυχία του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ρίχνει μια πατρική ματιά στα μικρά παλιά (...)Suivre la vie du site RSS 2.0 | Plan du site | Espace privé | SPIP | squelette